Marie-Josée and Henry R. Kravis Research Building – Rockefeller University

New York, NY

Client:

Rafael Viñoly Architects

  • Rockefeller River Campus Laboratory Building
  • Rockefeller River Campus Laboratory Building
  • Rockefeller River Campus Laboratory Building

Summary

The new Rockefeller River Campus project will include state-of-the-art laboratories, a dining commons, an academic center, a conference center, and associated gardens. These amenities will provide new venues for public programs, aiding the dissemination of science to a broader audience.

The Marie-Josée and Henry R. Kravis Research Building will be the centerpiece of the Niarchos Foundation – Rockefeller River Campus. Rather than adding to the New York skyline, this ambitious building sits above the FDR Drive.  The low profile compliments the skyline while adding additional rooftop green space to be used for various activities.  The two-story building will extend almost three city blocks, providing 135,600 square feet of interior space, enough to accommodate over 600 scientific personnel. It will also feature a green roof that will effectively add almost two acres of open space to the University’s grounds.

The location on the banks of the East River, extensive outdoor amenity and green space and integration with laboratory programming created a number of concerns from an air quality and wind comfort perspective.  Specifically, the interaction of site winds with complex building forms could create areas of air re circulation and accelerated wind flows that affect dispersion of building exhausts and the safety and comfort of users of amenity spaces.  Odor issues associated with existing generators on-site added to these concerns.

Novus was retained to evaluate the effects of wind on the new development and provide design input to the mechanical and architectural teams.

Our involvement included:

  • wind tunnel tracer gas testing to evaluate exhaust dispersion from new and existing exhaust sources;
  • wind tunnel tests to evaluate flow conditions at numerous wind-sensitive receptors;
  • recommendations related to stack design and landscape design to control air quality impacts and thermal comfort.

Through the above testing measures, Novus established appropriate stack heights and stack placement to limit air quality impacts on air-sensitive receptors (existing and new fresh-air intakes, planned amenity areas).  Wind speeds at the site were found to satisfy comfort criteria during the summer and winter months.  Novus suggested landscaping measures to provide shading during the relatively calm wind conditions during the summer months.